020 - 66 72 996 info@dentalbarissa.nl

Behandelingen: cariës

Cariës is een veel voorkomend verschijnsel. Er is een verschil tussen cariës en het hebben van `een gaatje`. Cariës kan in verschillende vormen voorkomen en hoeft dus geen gat te zijn in je tand of kies. Cariës wordt omschreven als een aandoening aan tand of kies waarbij glazuur (en soms het onderliggende tandbeen) aangetast wordt door de zure producten van bepaalde bacteriën. Door deze zure producten wordt het glazuur gedemineraliseerd (mineraal uit glazuur). In dit stadium is er een ontkalking en geen gat; bij voortschrijdende cariës is ook het matrixstructuur van het glazuur aangetast; in dit stadium zal een voelbaar gat ontstaan.

Over hoe gaatjes eruit zien zijn nogal eens misverstanden. Niet elk putje of groefje in een kies hoeft een gaatje te zijn, en ook niet elke donkere verkleuring in de kies is cariës. Ook kan het voorkomen dat er geen duidelijke tekenen zijn van cariës, maar het er wel zit, namelijk op een plek die niet goed toegankelijk is, bijvoorbeeld tussen de kiezen of onder het tandvlees. Cariës op deze locaties is op te sporen met behulp van röntgenfoto`s. Cariës kent een aantal behandelingen:

  1. ‘Niets doen’: cariës zit oppervlakkig. Hopen op remineralisatie (mineraal inbouwen in glazuur) door goede mondhygiëne.
  2. Boren & vullen: cariës wegboren en het ontstane defect restaureren met composiet (het witte vulmateriaal).
  3. Sealen: een lak aanbrengen om uitbreiding te voorkomen. Sealen kan alleen in putjes en fissuren aangebracht worden.

Cariës moet soms spoedig behandeld worden. Als dit niet het geval is, kan door uitbreiding van cariës de zenuw geïrriteerd raken. Dan moet er een wortelkanaalbehandeling starten. Zie voor meer informatie het hoofdstuk wortelkanaalbehandelingen.

Contactgegevens tandartsprakijk Dental Barissa

Openingstijden

Maandag: 08:30-17:00 uur
Dinsdag: 08:30-17:00 uur
Woensdag: 08:30-17:00 uur
Donderdag: 08:30-17:00 uur
Vrijdag: 08:30-17:00 uur
Zaterdag: GESLOTEN
Zondag: GESLOTEN

Bericht versturen?

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Auto.