020 - 66 72 996 info@dentalbarissa.nl

Behandelingen: wortelkanaalbehandeling

Bouw van een kiesIn de tanden en kiezen zit een holte waarin zich levend weefsel bevindt, zoals zenuwen en bloedvaten. In de wortels van tanden en kiezen is dit niet echt een holte maar meer een kanaal (deze ruimte neemt immers de vorm aan van de tand of kies aan) . Door het zenuwweefsel in de tand of kies kan o.a. warmte en koude gevoeld worden. Mocht het weefsel geïrriteerd raken dan zal er pijn kunnen ontstaan. In het begin is de pijn vaak mild en van korte duur; de pijn kan worden opgewekt door o.a. warmte en koude of zoetigheid. In een verder gevorderd stadium van de zenuwontsteking kan de pijn zeer heftig zijn en lang aanhouden. Irritatiebronnen kunnen zijn: cariës, boren door tandarts, trauma (ongeluk in vorm van klap of stomp). Vrijwel altijd zijn er bacteriën (dus cariës) in het spel die er voor zorgen dat het zenuwweefsel geïnfecteerd en ontstoken raakt.

Bij lichte pijnklachten kan de zenuw zich soms herstellen en hoeft er geen wortelkanaalbehandeling gedaan te worden. De zenuw is dan tijdelijk geïrriteerd en herstelt meestal vanzelf.
Bij hevige pijnklachten is het hoogst waarschijnlijk zo dat spontane herstel niet zal plaatsvinden. Een wortelkanaalbehandeling is hier geïndiceerd. Soms kan de zenuw ook ontstoken zijn of zelfs afsterven zonder tand/kiespijn veroorzaakt te hebben: in deze gevallen zal ook een wortelkanaalbehandeling moeten worden uitgevoerd.
Hier is de bouw te zien van een kies en de omringende delen (klik voor een vergroting).

Procedure wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling ook wel zenuwbehandeling of endodontische behandeling genoemd, is een behandeling waar vervelende en pijnlijke verhalen over worden verteld. Maar de vraag is of dit wel terecht is!

De behandeling wordt in principe onder verdoving uitgevoerd en kan vaak pijnloos uitgevoerd worden. Slechts in enkele gevallen bij een acute ontsteking of abces (dikke wang) is het niet mogelijk om volledig pijnloos te werken. Dit komt door het zure milieu van de ontsteking die het verdovingsvloeistof inactiveert.

Bij een wortelkanaalbehandeling worden de zenuwen van het wortelkanaal van een tand of kies verwijderd en de ontstane ruimte wordt opgevuld. Het gat dat de tandarts heeft moeten maken wordt daarna gevuld. Het opvullen gebeurt pas nadat de holte goed is gespoeld met een antibacteriële spoelmiddel.

Om het spoelmiddel goed over de gehele lengte van de kies te laten komen, moeten de kanalen in de kies breder gemaakt worden. Dit gebeurd met zogenaamde vijlen. In de beginsituatie zullen de kanalen dus smaller zijn dan de eindsituatie als de kies helemaal opgevuld is (zie ook bovenstaande tekening).

De twee hoofddoelen van een kanaalbehandeling

  1. het desinfecteren van de wortelkanalen: de meest gebruikte spoelmiddelen zijn natriumhypochloriet of chloorhexidine. Dit dient om zoveel mogelijk bacteriën in de kanalen te doden. De desinfectievloeistoffen moeten goed ter plaatse komen en daarom worden de kanalen verbreed. Wanneer de kanalen goed gedesinfecteerd zijn, tot op de punt van de wortel, moeten de kanalen gevuld worden (zie 2).
  2. hermetisch afsluiten van de wortelkanalen: om er voor te zorgen dat de bacteriën niet opnieuw in de kanalen kunnen binnen dringen moet een goede afsluiting komen. Soms is een vulling niet genoeg en moet de afsluiting met een kroon plaatsvinden. Ook hierbij is de afsluiting weer zeer belangrijk om geen reïnfectie te krijgen.

Na een wortelkanaalbehandeling is het normaal dat u napijn krijgt. U kunt hiervoor pijnstillers nemen. Blijft de pijn meer dan een week bestaan, dan moet u contact opnemen met de tandarts.

Contactgegevens tandartsprakijk Dental Barissa

Openingstijden

Maandag: 08:30-17:00 uur
Dinsdag: 08:30-17:00 uur
Woensdag: 08:30-17:00 uur
Donderdag: 08:30-17:00 uur
Vrijdag: 08:30-17:00 uur
Zaterdag: GESLOTEN
Zondag: GESLOTEN

Bericht versturen?

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Hart.